GothNets kontor i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
GothNets kontor i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Telia Sonera och Gothnet stäms för kartell

"Vi har följt lagar och regler"
1:44 min

Telia Sonera och kommunala Gothnet i Göteborg stäms på totalt nästan 36 miljoner kronor för en misstänkt kartell. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom säger att Göteborgs skattebetalare sannolikt har förlorat pengar på den olagliga samverkan.

– Det är just det som är problemet med sådana här anbudskarteller, att det i slutänden är våra gemensamma skattepengar som inte används på det mest effektiva sättet, säger Dan Sjöblom.

2009 beslutade Göteborgs stad att köpa datakommunikation för drygt 400 miljoner kronor. Konkurrensverket säger sig nu ha starka bevis för att Telia Sonera inför den upphandlingen kom överens om en olaglig samverkan med Gothnet, ett dotterbolag till kommunägda Göteborg Energi.

Samverkan ska ha gått ut på att Telia Sonera drog sig ur anbudsstriden mot löftet att få bli exklusiv underleverantör. Fast Gothnets vd, Sofia Söder, håller inte med om att det här skulle vara en olaglig anbudskartell.

– Vår uppfattning är att vi har följt de lagar och regler som finns i den upphandlingen. Sen har uppenbarligen Konkurrensverket en annan slutsats, och vi välkomnar en prövning av fallet, säger Sofia Söder.

Konkurrensverket stämmer idag de två bolagen på totalt nästan 36 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Enligt Dan Sjöblom pågår flera utredningar om liknande misstänkta konkurrensbrott, men han säger att det är ovanligt att man upptäcker anbudskarteller när det gäller så här stora offentliga upphandlingar i Sverige.

Asfaltskartellen som upptäcktes 2001 är ett liknande fall. Även då handlade det om stora pengar, och då som nu finns ett bolag med som kan ha försökt föra sin egen ägare bakom ljuset.

– Det känns som att det är extra dumt i sammanhanget att ingå den här sortens otillåtna samarbetsavtal med konkurrenter när man ingår i samma koncern som köparen, säger Dan Sjöblom på Konkurrensverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".