Foto: Susanne Ehlin/P4 SR Göteborg
Blivande mammor i Floda får ta sig till vårdcentralen i Lerum. Foto: Susanne Ehlin/P4 SR Göteborg

Svårt för små vårdcentraler att rekrytera barnmorskor

"Det blir bättre efter årsskiftet"
3:01 min

Sedan några veckor tillbaka har Närhälsans barnmorskemottagning i Floda inte kunnat ta emot gravida kvinnor och inte längre anordnat föräldrakurser. Orsaken: Det är så svårt att rekrytera barnmorskor.

Är du gravid och bor i Floda måste du numera ta dig nästan en mil, till vårdcentralen i Lerum, för att få träffa barnmorskan.

Närhälsan Floda har nämligen haft så svårt att rekrytera nya barnmorskor att man sedan den 1 december tvingats flytta sin barnmorskemottagning och ställa in föräldragrupperna.

– Vi har en för dålig bemanning. Det är svårt att rekrytera barnmorskor och det har medfört att vi måste samla ihop verksamheten för att kunna erbjuda det vi måste göra och ha öppet alla dagar i veckan, säger Susanne Samuelson, som är verksamhetschef på Närhälsan i Floda.

Susanne Samuelsson tror att svårigheten att rekrytera dels kan bero på att det varit stora pensionsavgångar och dels på att större vårdcentraler med fler kollegor lockar fler barnmorskor att söka. Hon vågar dock lova att det finns en ljusning på andra sidan nyår.

– Om vi kan lyckas få in några till så ska vi vara på banan igen. Det kommer att bli bättre efter årsskiftet, säger Susanne Samuelson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".