Spaningschef Anders Sandholm framför polishuset. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Anders Sandholm har fullt upp med alla mord som begåtts på senare år. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Många gängmord fortfarande olösta

Efter de senaste årens intensiva gängkrig i Göteborg med över 100 skottlossningar så har det nu lugnat ner sig.

Elva unga män har dödats sedan 2011 och en är försvunnen

Men en allmänt utbredd rädsla verkar göra att de flesta morden i konflikternas spår ännu är olösta.

– De mord som vi har stora problem med nu är morden i förorterna i kriminell miljö/gängmiljö, säger Anders Sandholm som är spaningschef för länskriminalens grova brottsrotel.

– Där har vi tyvärr inte kommit fram till någon misstänkt eller någon som är anhållen eller häktad. Det finns i nuläget inget som tyder på något annat, säger han.

Polisen tror sig veta hur dubbelmordet på Väderilsgatan i Biskopsgården gick till. Men trots flera vittnen där och till dödskjutningen på Briljantgatans hållplats och senare de dödande skotten mot en i en bil på Grevegårdsvägen så når man inte ända fram.

– Det är inte så att folk inte pratar med polisen men däremot att det inte vågar stå som vittnen. Det är ett problem. Får vi inte stopp på det är jag rädd för att det eskalerar, tror Anders Sandholm.

Men han förstår att det krävs mer än mod att vittna.

– Att vittnena då ska lämna sitt boende, barnens skola, arbetsplatser. Det är svårt. Vi kan absolut hjälpa till med det men jag förstår problematiken.

Men hittills har det bara blivit få rättegångar om skjutningarna som de på Friskväderstorget och i Bergsjön där tolv unga män dömdes.

– Jag konstaterar bara att antalet grova våldsbrott har minskat drastiskt jämför med förra året och året dessförinnan. Polisens stora satsning har ju givit resultat. Vi har fått bort stora mängder vapen från gatan och stora narkotikabeslag har gjorts.

--Hur man nu ska värdera detta - om det handlar om fängelseår eller om att förhindra brott. Jag skulle säga att det handlar om att förhindra brott, säger Anders Sandholm. Och när många sitter i fängelse för andra brott så kan de ju inte begå nya.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".