Nya Götaälvbron
Så här är det tänkt att nya Götaälvbron ska se ut.

Klartecken för att pröva Götaälvbron igen


Mark- och miljööverdomstolen beviljade idag prövningstillstånd för klagomål mot den nya Götaälvbron. Men bara åtta kommuners klagomål tas upp.


Men bara åtta kommuners klagomål tas upp.

Mark- och Miljööverdomstolen anser att inverkan av en ny bro "inte är av den beskaffenhet att den kan anses som en skada eller intrång" för berörda varv och företag.

Domstolen säger med hänvisning till miljöbalken också nej till att Sjöfartsverkets och Redareföreningens klagan tas upp.
Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen.

I dagens beslut sägs också att planeringen av den nya bron inte måste avbrytas, som begärts, utan får fortsätta. Det beslutet kan däremot inte överklagas.

Göteborgs stad har påpekat att en fördröjning i tidsplanen kan äventyra säkerheten vid den befintliga bron. Mark- och miljööverdomstolen anser att det väger tyngre än invändningarna (eftersom det handlar om att ersätta en befintlig bro i ett redan exploaterat område.
Kommunen får alltså fortsätta planeringen, men det ska inte tolkas som att bron får byggas.

Den nya bron fick klartecken i lägre instans i september, men 23 parter klagade, bland annat på den nya brohöjden på 12 meters segelfri höjd, som ska jämföras med dagens 19,5 meter.

De åtta kommuner som tillåts överklaga det tidigare beslutet är Gullspång, Götene, Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Mariestad, Ale och Vänersborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".