Tomas Gustavsson Vd Micropos. Foto: Tommy Johansson.
Medicinnyhet

Säkrare behandling vid bröstcancer

Hör Tomas Gustavsson vd Micropos om precisare strålning
1:31 min

Nu kan strålningen av bröstcancer bli effektivare och säkrare. Det är ett göteborgsföretag som tagit fram en metod att exakt säkerställa vad bröstkorgen befinner sig i förhållande till strålningens riktning och det sårbara hjärtat.

Vid strålning av bröstcancer är det oerhört viktigt att inte hjärtat träffas.
Genom en radiosändare på bröstkorgen så ser man precis var hjärta och bröstkorg befinner sig under varje sekund som strålbehandlingen pågår.

– Bröstkorgen rör ju på sig när man andas. Genom att då hela tiden ha koll på vad bröstkorgen befinner sig så kan man styra strålen att slå på vid inandning och slå av vid utandning.

För det är ju när man andats ut som bröstkorgen sjunker in och närmar sig hjärtat. säger Tomas Gustavsson.

Det här systemet som kan börja användas vid strålning av bröstcancer är en del av Micropos Ray Pilot. Ray Pilot-systemet har från början tagits fram för att göra strålning av prostatacancer effektivare och skonsammare för patienterna.

Systemets finess är en liten radiosändare som sätts på tumören.
Då kan man varje hundradelssekund av strålbehandlingen exakt se var tumören befinner sig trots att prostatan, som alla andra inre organ, förflyttar sig lite hela tiden.
Strålningen kan ändå träffa exakt på tumören och på så sätt skonas frisk vävnad.

Detta har vi tidigare berättat om i P4 Göteborg.

Nu har Micropos också fått ett europeiskt godkännande att använda systemet vid strålbehandling av bröstcancer. För Tomas Gustavsson så är detta inte slutmålet.

– Nu har vi visat att vi har bra funktion vid strålbehandling av prostata. Vi utökar med behandling av bröstcancer. Men vi kan också använda systemet vid strålning andra tumörgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".