Förlossningen på Östra sjukhuset. Foto: Maria Blanco.
Förlossningen på Östra sjukhuset. Foto: Maria Blanco.

Kommunikationsbrist på Sahlgrenskas förlossningsvård

Sahlgrenska verksamhetschef om problemen på förlossningen
1:56 min

Peter och Josefin Widén förlorade sitt barn i samband med förlossningen på Östra Sjukhuset i september 2013. Nu leder detta och andra fall till en fördjupad granskning av förlossningsvården. Något som Sahlgrenska välkomnar.

Henrik Almgren är verksamhetschef på kliniken:

-Ursprunget till granskningen är att vi via vår egen anmälan, via Lex Maria, uppmärksammat att vi inte har fullgjort vårt vårdgivaransvar.

På förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset finns enligt IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) brister i rutiner, kommunikation, resurser och fosterljudsövervakning - men bara fosterljudsövervakningen har blivit föremål för avdelningens egenkontrollsarbete. Myndigheten ska fortsätta följa upp under 2015.

Verksamhetschef Henrik Almgren beskriver avdelningens problem, enligt deras egen utvärdering:

-Det handlar om kommunikation mellan medarbetare under själva förlossningsarbetet, och i enskilda fall har vi också antytt att resursfrågan har varit en bidragande orsak till utfallet.

Finns det också brister i rutiner?

-Det finns situationer där vi sett at vi inte till 100 procent följt de rutiner som anges för våra arbetssätt.

Josefin Widén borde ha fått ett kejsarsnitt, och att hon inte fick det berodde på problem i kommunikationen på avdelningen.

-Den informationen jag har att utgå ifrån är ju våran egen händelseanalys, och det som antyds där är att det var en klart svår situation, där kommunikationen är en avgörande fråga. I det här fallet så brast vi. Eller, det fanns förbättringspotential. Och det säger också vår händelseanalys.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".