Skola kritiseras för kollektiv bestraffning

Römosseskolan i Göteborg får kritik av skolinspektionen för att man använt kollektiv bestraffning vid oroligheter på skolan.

Römosseskolan har haft problem med några elever som varit stökiga under en längre tid, i vissa fall allvarliga händelser såsom översvämningar, bränder, kränkningar och stölder.

Trots flera åtgärder såsom olika samtal, varningar men även anmälan till socialtjänst och polis så har problemen fortsatt.

I november spelade några elever fotboll inomhus på skolan, glaset i en dörr gick sönder och en yngre elev fick glassplitter på sig.

När ingen vill ta på sig ansvaret eller berätta vilka som låg bakom fotbollsspelandet så stängde skolan av samtliga pojkar i en årskurs från skolan under två dagar.

Skolverket konstaterar att därmed har elever som inte varit inblandade drabbats av bestraffningen och skolverket skriver att skolen borde gjort "mindre ingripande åtgärder för att komma tillrätta med problemet".

De avstängda eleverna har i efterhand kompenserats för den utbildning de gick miste om.

P4 Göteborg
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".