Omkring 110 000 personer pendlar till Göteborg varje dag. Foto: Nina Sjöman/ Sveriges radio
Omkring 110 000 personer pendlar till Göteborg varje dag. Foto: Nina Sjöman/ Sveriges radio

Allt fler pendlar till Göteborg

"Det finns en väldigt kompentent arbetskraft i Trollhättan"
3:53 min

Jobbpendlingen ökar snabbt i Västsverige och mest ökar den mellan Trollhättan och Göteborg. Det visar en ny rapport från Business Region Göteborg.

– Vi har fått en ny väg, ny järnväg och kortat restiderna väsentligt. Det är ganska väntat, vi har en jätteexpansiv och het arbetsmarknad i Göteborg. Det har skapats 60 000 jobb på de senaste fyra åren. Samtidigt finns en väldigt kompentent arbetskraft i Trollhättan som kompletterar och matchar efterfrågan i Göteborg, säger Henrik Einarsson på Business Region Göteborg.

Fortsätter de senaste årens trend nästa år kommer omkring två tusen personer pendla varje dag från hemmet i Trollhättan till jobbet i Göteborg, där ökar pendlingen snabbast i hela Västsverige.

Men flest pendlar ändå till Göteborg från Mölndal, Partille och Kungsbacka. Totalt pendlar 110 000 personer om dagen till Göteborg. Eva är en av dem - hon åker från Nödinge - och har märkt att allt fler pendlar.
– Om inte annat märks det på pendelparkeringen. På tågen märks det beroende på när man börjar. Jag börjar ju klockan åtta och då är det väldigt fullt, säger Eva.

Idag räknas 18 kommuner in i Göteborgs arbetsmarknadsregion. Om femton år hoppas Business region Göteborg att 33 kommuner räknas till Göteborgsregionens arbetsmarknad.
– Det är ett led i regionens strategi att på allvar ta upp den här kampen om tillväxt och kompetens med Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Då måste vi bli fler människor på en och samma plats, fler företag som kan interagera. Och då krävs den här utvecklingen. Att vi kan ta oss mellan våra stora städer i Västsverige på kortare tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".