För första gången har Skolinspektionen tagit beslut om metoden faciliterad kommunikation. Foto: Andreas Kron
För första gången har Skolinspektionen tagit beslut om metoden faciliterad kommunikation. Foto: Andreas Kron

Omdiskuterad undervisningsmetod på särskolor förbjuds

"Metoden saknar vetenskaplig grund"
1:17 min

Nu förbjuds särskolor att fortsätta med metoden där elever får fysisk hjälp att peka på bokstäver och bilder för att uttrycka sig, så kallad faciliterad kommunikation. Metoden saknar vetenskaplig grund, slår Skolinspektionen fast i ett nytt beslut som riktar sig mot Göteborgs kommun.

– Problemet med metoden är framförallt att den saknar vetenskaplig grund. Numera finns ju ett krav i skollagen att de metoder som används in undervisningen ska vila på vetenskaplig grund, säger Peter Ekborg, biträdande generaldirektör på Skolinspektionen till P4 Göteborg.

Upprinnelsen till förbudet kommer av att en elev på en gymnasiesärskola i Göteborg ska ha uppgett, genom kommunikationsmetoden faciliterad kommunikation, att hennes pappa utsatt henne för brott. Detta är inget som polis eller åklagare funnit stöd för, skrev tidningen GT i samband med anmälan, och pappan anmälde i augusti Göteborgs stad för brister i verksamheten och kränkning av hans dotter. 

Och nu slår alltså Skolinspektionen fast att metoden förbjuds. Anmälan mot den här kommunikationsmetoden, som går ut på att personer utan språklig förmåga får fysisk hjälp av en stödperson att uttrycka sig genom bokstäver och bilder, är den första i Sverige.

– Om jag har förstått det rätt så lägger man alldeles för stor tonvikt vid den som hjälper till att kommunicera och det skulle göra metoden opålitlig, säger Peter Ekborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".