Väggskylt med Hyresgästföreningen foto:Maria Turdén/Sveriges Radio

Hyresgästföreningen: Kapitalt fel

"Allvarligt att värden går in i förråd utan hyresgästens vetskap"
3:13 min

Hyresgästföreningens jurist menar att Familjebostäders tömning av hyresgästen Johannes Anderssons förråd var olaglig.   

– Det är ju allvarligt att hyresvärden går in i någons förråd utan att man har vetskap om det, säger Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

Enligt honom är det olagligt för hyresvärden att gå in i hyresgästernas förråd om det inte är en akut situation, till exempel ett läckande rör eller en brand. I andra lägen är det inte tillåtet. Och även om hyresvärden informerat om att förrådet ska tömmas, exempelvis efter en flytt, är värden tvungen att magasinera hyresgästens tillhörigheter i tre månader. Och juristen Roger Höög har aldrig hört om ett liknande fall.

– Att saker försvinner från förråd har vi varit med om, men det här är ganska unikt. 

Familjebostäder har erkänt att man har gjort fel och vill göra upp i godo med hyresgästen Johannes Andersson. Men de vill att han ska visa kvitton på de saker som försvunnit. Orimligt, tycker Roger Höög.

– Vem har kvitton på sånt man har i sitt förråd? Har man gjort ett så kapitalt fel får man nästan lita blint på vad hyresgästen säger har funnits i förrådet, säger Roger Höög.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".