Allt fler butiker kampanjar tidigare inför mellandagsrean. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Allt fler butiker kampanjar tidigare inför mellandagsrean. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Kampanjer inför jul-rean tjuvstartar

"Blivit lite av en jultradition"
1:35 min

Mellandagsrea har blivit juldagsrea. Fler butiker än tidigare börjar enligt branschorganisationen Svensk Handel att ha rea direkt efter julaftonen. Redan tidigt på morgonen köade kunder för att handla på hos Elgiganten. En av dem var Niklas Streyer.

– Försöker köpa de erbjudanden de har, mellandagsrean har blivit lite av en jultradition. Själv kommer jag inte gå på fler mellandagsreor, säger Niklas Streyer.

En tredjedel av butikskedjorna som Svensk Handel pratat med har sagt att de startar sina rea-kampanjer tidigare nu än för fem år sedan. En förklaring enligt branschorganisationen är en stark prispress och allt tuffare konkurrens bland elektronik och sportbrancschen men också att allt fler handlar via internet vilket då tvingat fram en tidigare julhandel. En annan som var ute tidigt på morgonen och köade för att komma in i butiken var kunden Johan.

– Detta är första gången jag är är så tidigt. Såg en del varur som jag  tyckte var billiga och vill köpa den. Det var nog kö förra året också. Det är bra med mellandagsrean då kanske vissa har dåligt med pengar och kan köpa vad de vill för en billigare peng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".