Rullstol. Foto:Janerik Henriksson/TT
Foto:Janerik Henriksson/TT

Nya lag gynnar funktionshindrade

DHR: Det är en seger för funktionshinderrörelsen
1:14 min

Från första januari blir bristande tillgänglighet en del av diskrimineringslagen. Det gör det möjligt att anmäla företag som inte anpassat sin verksamhet för funktionsnedsatta personer.

Bra tycker Ing-Marie Lagher Kågerstig som själv har erfarenhet av att inte kunna delta på samma villkor som andra och som är ordförande i DHR:s region Västra Götaland.

Och nu blir det alltså möjligt för Ing-Marie Lagher Kågerstig och andra funktionsnedsatta att anmäla den typen av diskriminering.

Från och med den förste januari kommer bristande tillgänglighet ingå i diskrimineringslagen som kan innebära en förbättring på sikt tror Ing-Marie.

Funktionshinderrörelsen nådde inte riktigt ända fram när de i över tusen dagar utförde den så kallade torsdagsaktionen utanför Rosenbad för att få politikerna att klassa otillgänglighet som diskriminering.

Företag som har färre än tio anställda är fortfarande undantagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".