En flicka ritar sin mamma på fönstret i Örby barnhem. Foto: Pressens bild/TT
En flicka ritar sin mamma på fönstret i Örby barnhem. Foto: Pressens bild/TT

Sista chansen för vanvårdade att söka ersättning

Yvonne Palm: Att få ersättning är som att bli avlyft en stor börda
1:41 min

De som utsatts för vanvård i svenska fosterhem eller på institutioner fram till 1980 kan sedan snart två år tillbaka ansöka om ersättning från samhället.

Den 31 december är sista ansökningsdag, och Yvonne Palm som är vice ordförande i Riksförbundet Samhällets Styvbarn tycker att informationen om ersättningen har varit bristfällig.

- Det är väldigt många människor som inte känner till det. De kanske lever i ett väldigt stort utanförskap, bor på gatan, har en tung missbruksproblematik och så vidare. Där skulle stat och kommun ha arbetat med frivilligorganisationer mycket mer och förmått alla att jobba med den här frågan. Jag är jättekritisk till det, säger Yvonne Palm.

De som utsatts för vanvård i fosterhem eller på institutioner kan alltså fram till den 31 december ansöka om att få ersättning från staten. Sedan Ersättningsnämnden började sitt arbete för snart två år sedan har drygt 4 600 ansökningar kommit in. Närmare 3 000 beslut har redan fattats, och av dem har ungefär hälften fått rätt till ersättning på 250 000 kronor.

- Det är ett erkännande, att jag hade rätt. "Jag hade det inte bra när jag var barn", och att man ser det från samhällets sida och uttrycker det, både i ord och handling, säger Yvonne Palm och nu uppmanar hon alla att skicka in ansökningshandlingar.

- Det viktiga nu, och budskapet från oss, är att alla som tänker ansöka gör det, och inte funderar så mycket på vad de ska göra, utan skickar in ansökningspappret och sedan kompletterar, säger Yvonne Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".