Mikael Gilljam. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Mikael Gilljam. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Statsvetare: Oklart vad alliansen vinner på överenskommelse

Mikael Gilljam om decemberöverenskommelsen
1:17 min

Gårdagens överenskommelse mellan regeringen och alliansen om hur Sverige ska minoritetsregeras förvånar Mikael Gilljam, statsvetare på Göteborgs universitet. 

Han menar att det är svårt att veta vad alliansen får ut av överenskommelsen.

– Jag är överraskad, det är uppenbart att regeringen och Stefan Löfven får någonting omedelbart; han får behålla makten och han kommer att få regera med sin egen politik åtminstone tre av fyra år. Oklart är ju då vad alliansen egentligen får. Om de inte vinner valet 2018 så får de ju ingenting, säger Mikael Gilljam, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Han tillägger att det också är svårt att veta hur länge en överenskommelse genom ett handslag gäller. Mikael Gilljam tror också med överenskommelsen så befästs blocken allt mer.

– På det här sätter håller man ihop alliansen och riskerar inte att allianspartierna splittras vid ett extraval så antagligen är det det man värderar såpass högt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".