Lyssnarbild: Norrsken söder om Kiruna. Foto: Anders Nilsson, Kiruna.
Norrsken söder om Kiruna. Foto: Anders Nilsson, Kiruna.

Chans till norrsken i Västsverige

"Nu är solen aktiv så nu finns chans"
0:58 min

Nu finns möjlighet att se himlafenomenet norrsken även i vår del av Sverige.

- Normalt sett så ser man ju norrsken bara i de nordligaste delarna av Sverige. Men just nu så är solen relativt aktiv, något som den är med elva års mellanrum, och det finns, ingen stor, men det finns en liten chans att se norrsken i södra Sverige, säger Maria Sundin, docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet.

Med elva års mellanrum trasslar solens magnetfält till sig, då blir det solfläckar och det kastas iväg extra mycket laddade partiklar från solen som träffar på jordens magnetfält och då finns större chans att se norrsken även i sydsverige. Rapporter har kommit från Trollhättan och Borås senaste dagarna om att man sett norrsken där. Och vill man försöka se så ska man bort från stadens ljus.

- Det som man bör göra är framförallt att vara på en så mörk plats som möjligt. Om man går omkring inne i en stor stad med mycket gatubelysning, så minskar chanserna radikalt. Sen spelar det ingen roll när det är på dygnet, och så kan man kolla upp lite rapporter om hur aktiv solen råkar vara. 

Sylvia Dahlén

sylvia.dahlen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".