Eid ad-adha bön i Göteborgs moské. Arkivfoto: Erica Hedin/SR
Eid ad-adha bön i Göteborgs moské. Arkivfoto: Erica Hedin/SR

Moskébränder skapar oro i Göteborgs moské

Efter de senaste dagarnas bränder på moskéeer i Eskilstuna och Eslöv finns nu en stor oro även bland muslimer i Göteborg och Göteborgs moské kommer nu att begära stöd hos polis och kommun för att garantera säkerheten för församlingens medlemmar.

- Det finns en stor oro i styrelsen och bland våra medlemmar, framförallt eftersom det till och med varit attentat under bön, säger Mohammed el Alti, presstalesman vid Göteborgs moské.

Året som gått har varit svart för landets moskéer. Fjorton moskéer och muslimska föreningar runtom i landet har drabbats av brandattentat och skadegörelse enligt en sammanställning från stiftelsen Expo som bland annat kartlägger främlingsfientligheten i Sverige.

På juldagen startade en kraftig brand i en moské i Eskilstuna. Ännu kan polisen inte dra några säkra slutsatser om branden var anlagd eller vad som ligger bakom.

– Vi utesluter ingenting, säger Lars Franzell på polisen i Eskilstuna till P4 Sörmland.

70 personer befann sig vid tillfället i lokalen. Alla lyckades ta sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus. Och natten till måndagen brann en så kallad källarmoské i Eslöv. Där misstänks branden vara anlagd. Lokalen, som tillhör Eslövs Islamiska kulturförening, är inrymd i ett flerfamiljshus med många lägenheter, och har utsatts för flera attentat under hösten, under allhelgonahelgen slogs flera fönster sönder. Några veckor senare skedde en liknande attack där fasaden sprejades med färg.

I en rapport från Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, framgår att 56 procent av de muslimska församlingarna utsatts för skadegörelse och att 43 procent av deras företrädare har utsatts för hot. Göteborgs moské på Hisingen invigdes 2011 och Mohammed el Alti säger att hoten har blivit fler, under året som gått har moskén i snitt fått ett hotbrev i månaden.

- Vi känner oss hjälplösa här, vi vet inte hur vi ska skydda oss med de få resurser vi har säger, Mohammed el Alti.

Men han säger samtidigt att risken med höjd säkerhetsberedskap är att öppenheten och tillgängligheten går förlorad och jämför med synagogan i Göteborg som har en hög beredskap.

- Det är väldigt tråkigt om det ska bli ett högt säkerhetspådrag. Det är just öppenheten som skolor och andra som kommit på studiebesök har gillat, säger han.

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommenterade attentaten och ett ökat säkerhetsberedskap till P3 Nyheter:

- Övervakningskameror är en kortsiktig trygghet. Det kan väl inte vara så att de som inte är majoriteten eller är som alla andra ska leva sina liv bakom lås och bom. Det vore fruktansvärt.

Mohammed el Alti känner en stor besvikelse över de misstänkta attentaten som riktats mot moskéerna under julhelgen.

- Jul och nyår är de bästa högtiderna med fredlighet och fridsamhet. Jag känner stor besvikelse att man kan gå så här långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".