Byggnadsställningar kring ett flerfamiljshus. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivfoto: TT
Vita jobb

Kollektivavtal bäst mot kriminella

Hör Conny J Johansson blivande kommunalråd om Vita jobb
1:24 min

Conny J Johansson som är nytt socialdemokratiskt kommunalråd från den förste januari kommer att väcka frågan om Vita jobb när Göteborgs stad ska upphandla varor och tjänster.

Syftet med Vita jobb är att kommunala skattepengar inte ska hamna i fickan på rent kriminella företag som lever på lönedumpning, urusla arbetsvillkor och svartjobb. Vita jobb ska vara ett skydd neråt och i övrigt efterlikna kollektivavtalsenliga villkor.

Conny J Johanssons ansvarsområde blir bland annat att basa för Göteborgs stads upphandlingar som årligen omsätter 20 miljarder kronor. Men han menar att det finns en målsättning som till och med är viktigare än regelverket Vita jobb.

– Helst ser jag ju att vi har svenska kollektivavtal på hela den svenska arbetsmarknaden.
Men kan vi inte komma så långt så får vi titta på andra möjligheter som Vita jobb, menar Conny J Johansson.

"Vi måste slå vakt om svenska kollektivavtal på arbetsmarknaden för att skydda den ordning och reda som vi haft på den svenska arbetsmarkanden sedan slutat av 1930 talet."

Detta är i korthet fackföreningsrörelsens, regeringens och även många arbetsgivares linje.
Och den linjen driver man trots EG-domstolens s.k. Lavaldom från 2007. En dom som innebär att man inte kan hävda svenska kollektivavtal för utländska företag som gör jobb i Sverige.

I Stockholm och i Malmö har politikerna redan bestämt sig för regelverket Vita jobb, men hur det blir i Göteborg är ännu inte klart, säger Conny J Johansson, som idag arbetar som ombudsman för Byggnadsarbetarförbundet.

– Det är väl en av dom frågor som jag kommer att väcka när jag tillträder efter nyår och hur vi ser på detta över partigränserna. Jag är helt övertygad om att alla i Göteborg tjänar på att vi har schyssta villkor på arbetsmarknaden.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".