Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Maja bjuder på en nyårsmeny

Publicerat tisdag 30 december 2014 kl 09.23
Hör recepten här!
(12 min)
Maja Ljung. Foto: Peo  Wennander/Sveriges Radio
Maja Ljung. Foto: Peo Wennander/Sveriges Radio

P4 Morgons mästerkock Maja Ljung visar hur man svänger ihop en lyxig nyårssupé - gratinerad hummer och champagnesorbet står på menyn. 

Gratinerad hummer
Ingredienser (4 personer)

2 st humrar

1 msk smör

Hackade färska champinjoner

1 hackad lök

1 msk mjöl

3 dl grädde (1 dl vispad)

½ dl buljong eller skaldjursfond

1 tsk dijonsenap

1 krm cayennepeppar

Finskuren dill

Salt och peppar

 

Gör så här:

Koka upp vatten och låt humrarna koka i max en minut. Ta upp dem och låt svalna i kallt vatten. Dela sedan humrarna och ta ut köttet, men spara skalen. Skär köttet i mindre bitar.

Fräs lök och champinjoner i smör, tillsätt sedan mjöl, den ovispade grädden och fond eller buljong. Smaka av med cayennepeppar, salt och peppar.

Blanda ner hummerköttet, dijonsenap och den vispade grädden, lägg sedan blandningen i de tomma skalen och gratinera i ugn på 250 grader tills humrarna har fått en fin färg.

 

Champagnesorbet
Ingredienser (4 personer)

1 st gelatinblad

2 dl strösocker

30 gram glukos (½ tub)

½ flaska torr champagne

1 st äggvita

Saften från en citron och och en halv apelsin

Gör så här:


Börja med att blötlägga gelatinbladet i kallt vatten.

Gör sedan en sockerlag genom att koka upp vatten och strösocker i en kastrull med locket på glänt. Rör i glykosen.

Krama ur det blötlagda gelatinbladet och lägg det i en kastrull. Häll över cirka ½ dl sockerlag och värm tills gelatinet lösts upp.

Blanda sedan ihop champagnen, citronsaften och apelsinsaften med gelatinblandningen och resten av sockerlagen. Sila sedan blandningen och låt stå kallt i några timmar. 

Vispa äggvitan lätt och fluffig och rör ner den försiktigt i smeten. Kör sedan blandningen i glassmaskin till fast konsistens. Om du saknar glassmaskin går det också bra ställa in den i frysen och röra om med jämna mellanrum.

 

Gott nytt år! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".