Hamdi Osman och Sümeyya Gencoglu från muslimska fredsrörelsen.
Hamdi Osman och Sümeyya Gencoglu från muslimska fredsrörelsen. Foto: Tilde Lewin

500 protesterade mot bränder

"Vi kommer hit för att demonstrera mot att det brinner i våra moskéer"
1:52 min

Efter flera attentat mot moskéer det senaste året samlades människor till en manifestation under parollen Rör inte min moské i Göteborg, Stockholm och Malmö på fredagen. Trots varningar för hårda vindar var det runt 500 människor som slöt upp på Gustaf Adolfs torg.

Representanter från kristna, muslimska och judiska församlingar var närvarande, och många andra som ville visa sitt stöd.

Hamdi Osman från Muslimska fredsrörelsen var med och organiserade manifestationen:

– Huvudanledningen är att det på senare tid blivit mer och mer attacker mot moskéer. Som att man anlägger bränder, och att det är mer acceptabelt att man gör det. Det är nog det som fått oss att komma samman, flera organisationer, och göra denna demonstration.

Sümeyya Gencoglu från Muslimska fredsrörelsen har också märkt av hot mot muslimer.

– Under 2014 har jag sett hur det varit mer öppet att vara islamofobisk, och rasism har varit mer accepterad. Och sen har vi ju kunnat se hur vi i Sveriges riksdag har ett rasistiskt parti.

Det senaste i raden av attentat mot svenska moskéer skedde i Uppsala i förrgår, när en brandbomb kastades på Uppsala moské. Det är den tredje attacken på en vecka, tidigare har också moskéer i Eslöv och Eskilstuna utsatts för vad polisen rubricerar som mordbrand och försök till mordbrand.

Veysi Eken kom till manifestationen idag med sönerna Muhamed och Huseyin.

– Vi kommer hit för att demonstrera mot att det brinner i våra moskéer. Det är moskéer för frihet, för att lära barnen, för att tro på gud, för världen och för samhället. För bra människor.

Huseyin Eken håller med:

– Vi demonstrerar för att de har bränt upp en moské.

Går ni i moskén ibland?

– Ja

Känner du dig trygg?

– Ja

Varför då?

– För att vi ber i moskén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".