En rad med Volvos nyutvecklade lastbilsserie.

Klart med Volvos köp av kinesiska Dongfeng

1:07 min

Volvos köp av 45 procent av aktierna i kinesiska Dongfeng Commercial Vehicles (DFCV) är nu klart sedan samtliga myndighetsgodkännande gått igenom.

- Vi ser en mycket stor potential i den här affären. Kina är världens största lastbilsmarknad, större än Europa och Nordamerika tillsammans. Dongfeng är Kinas största lastbilstillverkare, säger Kina Wileke, presscef på Volvo AB, till P4 Göteborg.

-Det här är bra för Volvo, det gör oss starkare och mer konkurrenskraftiga internationellt, säger hon.

Priset för aktierna i den kinesiska lastbilstillverkaren landar på cirka 5,6 miljarder kronor.

Under de tre första kvartalen 2014 uppgick försäljningen i DFCV till ungefär 28 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 1,2 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Volvo.

- Kina har varit något av en vit fläck för Volvo men nu tar vi definitivt hand om den flcäken , sa Volvokoncernens vd Olof Persson på en presskonferens då köpet presenterades för nästan två år sedan.

Då, i januari 2013, trodde både Volvo och facket att köpet innebär fler jobb i Sverige.

–  Tre nya jobbutomlands brukar ge ett jobb i Sverige, men det är för tidigt att säga vad affären kommer innebära för Sverige och göteborg,  enligt Kina Wileke.

Volvo var nära att bli världens största lastbilstillverkare i och med köpet men det senaste årets försäljningstapp har gjort Daimler till ohotad etta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista