Regeringens utredare Anders Milton på presskonferens. Foto: Anders Wiklund/TT
Anders Milton utreder just nu hur väntelistorna för transplantation ska se ut i framtiden. Foto: Anders Wiklund/TT

Föreslår nationell kö för transplantationer

Utredaren: Svårt att försvara varför man ska ha olika listor på sjukhusen
1:54 min

Väntetiderna för en njurtransplantation varierar kraftigt över landet. Nu vill den statliga donationsutredningen se en nationell väntelista för organtransplantationer.

– Jag tror att ur ett nationellt perspektiv är det svårt att försvara varför man ska ha olika listor på de olika sjukhusen, säger regeringens transplantationsutredare Anders Milton.  

Landets fyra transplantationsenheter har egna väntelistor och gör också egna bedömningar av vilka patienter som ska ställas i kön för en ny njure. Det här har väckt kritik, nu senast från Njurförbundet, vars siffror visar att väntetiden i Göteborg förra året var mer än ett år längre än i Uppsala.

Dagens organisation innebär också att de donerade organen i första hand används på den egna transplantationsenheten, de fördelas alltså inte utifrån vilken patient som i ögonblicket har störst behov i landet.

I Göteborgs upptagningsområde, som också omfattar flera Norrlandslän och sydöstra Sverige, har det donerats betydligt färre njurar än på andra håll. Därför har väntetiderna blivit längre.

Redan innan donationsutredningen kommit med sitt förslag har Svensk transplantationsförening uppmärksammat problemen, säger ordföranden Per Lindnér.

– Det är faktiskt något vi vid de olika transplantationsenheterna ska titta på när vi träffas snart. Vi ska gå igenom om vi har samma kriterier för att sätta upp patienter på väntelistan, samtidigt som vi går igenom våra väntetider för att se hur pass sanna de här siffrorna är.

Regeringens ensamutredare Anders Milton kommer inte att gå in i detalj och se vad man gör på de enskilda sjukhusen.

– Däremot kommer jag med stor sannolikhet föreslå att man har gemensamma kriterier och en nationell lista. Det är inte för att försvåra eller för att göra det komplicerat eller byråkratiskt utan för att se till att oavsett var man bor i Sverige ska man ha samma möjlighet att bli transplanterad och inom så kort tid som möjligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".