Bostadskrisen

Besk Yimbykritik mot göteborgsbyggande

1:14 min

Nu kritiserar nätorganisationen Yimby det sätt som det byggs nytt på i Göteborg.
Det är fortfarande bilen som gäller om man ska handla, säger Patrik Höstmad på Yimby.

Yimby (Yes In My Backyard) vill ha täta sammanhållna kvarter med verksamheter i bottenplanen. Ungefär som i Linnéstaden.

Men de flesta detaljplaner som stadsbyggnadskontoret tog fram förra året innehåller kvarter med punkthus eller andra friliggande bostadshus.

-– Det blir ju inte ett hållbart byggande. Det är bilen som gäller när man ska åka och handla eller vad man än ska. Dom utspridda husen i kvarteren äter ju också upp grönytor som skulle kunnat lämnas kvar, säger Patrik Höstmad som är talesperson för Yimby i Göteborg.

Av dom 18 detaljplaner med cirka 4 500 bostäder som togs fram förra året så är det bara tre som får godkänt av Yimby.
Ett av dom är det bostadsområde som ska byggas vid nya Rambergsvallen på Hisingen , de andra kompletterande bebyggelse i Brämaregården och Gamlestan..

Vid Rambergsvallen ska det bli en sammanhållen kvartersstruktur, relativt högt och med lokaler i bottenplanen för affärer, kontor och samhälsservice.
Det blir ganska många boende på en inte alltför stor yta och man sparar samtidigt grönytor när fastigheterna i kvarteren sluter sig samman och inte breder ut sig med en byggnad här och en där.

Detaljplanen för bostäder vid nya Rambergsvallen får ett högt betyg av Yimbys Patrik Höstmad.

– Stadsbyggnadskontoret har tagit fram fyra slutna kvarter med 600 bostäder och med krav på att det blir lokaler i bottenplanen ut mot Hjalmar Brantingsgatan. 
Ska man skapa en levande, hållbar och socialt blandad stad, så är det så här man ska bygga, menar Patrik Höstmad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista