Djurgården slog Frölunda
Foto: TT Nyhetsbyrån
Djurgården-Frölunda 2-0

Djurgården nollade Frölunda

Mantas Armalis om första nollan i SHL: ”Lättnad och glädje”
2:40 min

Det var det sista hindret. Efter segern mot Frölunda, 2-0, har Djurgården vunnit mot samtliga lag i SHL-comebacken. Målvakten Mantas Armalis gjorde sin tionde match i högsta serien och stängde igen helt för första gången. 

Radiosportens Lena Sundqvist tar ut matchens lirare i båda lagen.
Djurgården: Mantas Armalis
Frölunda: Linus Fernström

Markus Ljungh gjorde det avgörande målet och Mantas Armalis höll sin första SHL-nolla när Frölunda besegrades för första gången på fyra försök, 2-0.

Tränaren Hans Särkijärvi valde för fjärde gången av fyra möjliga att låta 22-åriga Armalis vakta målet mot göteborgarna. Litauern som växte upp i Haninge söder om Stockholm och hämtades från Mora inför innevarande säsong SHL-debuterade i Scandinavium den 20 september när Djurgården föll med 1-2. Han ersatte Mikael Tellqvist och släppte in fyra puckar när Djurgården föll i förra hemmamatchen mot Frölunda, 0-6. Lika många baklängesmål blev det under ordinarie tid i säsongens tredje möte, då Mats Rosseli Olsen avgjorde i straffläggning, 5-4.

Det gick bättre på tisdagen - för första gången på tio SHL-matcher höll Armalis helt tätt.

– Det var en lättnad och glädje att vi kunde hålla 1-0-ledningen ända till slutet. Men vi har spelat väldigt stabilt bakåt genom hela matchen och de flesta skotten kommer utifrån och då är det bara för mig att stå i vägen - som jag alltid ska göra i och för sig, säger målvakten till Radiosporten.

Mötet avgjordes lite mer än halvvägs in i den andra perioden när Marcus Sörensen hittade fram till Markus Ljungh. Ljungh sprätte en backhand förbi Linus Fernström i bortaburen, hans fjärde SHL-mål och det andra mot Frölunda. 23-åringen som kom till Djurgården från Västerås och gör sin tredje säsong i föreningen gjorde 1-0 även i det förra mötet mellan lagen men då vann alltså Frölunda på straffar.

Från och med mittperioden var Djurgården det något hetare laget. Joakim Eriksson, Nicklas Heinerö, Sörensen och Ljungh hade alla chanser att utöka hemmalagets målskörd.

Mattias Janmark fick Frölundas stora kvitteringschans i powerplay i början av den tredje perioden men den förra AIK-spelaren sköt över öppet mål.

Sörensen slog in 2-0 i öppen bur i matchens sista sekund.


MATCHFAKTA

Djurgården-Frölunda 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (11.42) Markus Ljungh (Marcus Sörensen, Mattias Guter).

Tredje perioden: 2-0 (19.59) Marcus Sörensen (Mikael Samuelsson).

Skott: 23-28 (10-9, 5-6, 8-13).

Utv, Djurgården: 2x2. Frölunda: 2x2 min, 1x10.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Christoffer Karlsson, Vadstena.

Publik: 6 751.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".