Flådigt flerfamiljshus med Skanska som byggherre. Foto: Jan Collsiöö/TT Bild
Fler lägenheter behövs privabyggda såväl som allmännyttiga. Foto: Jan Collsiöö/TT Bild
Bostadskrisen

Allmännyttan storsatsar på byggande

Allmännyttan: "En gemensam byggavdelning ska pressa priserna på hyresrätter"
1:35 min

Nu tar allmännyttan åt sig kritiken för att man bygger för lite.

 – Vi ska skapa en egen byggenhet för snabbare och billigare byggande, säger styrelseordföranden i AB Framtiden Lars Johansson (S).

Allmännyttan i Göteborg har länge fått kritik för att dekommunala bolagen bara bygger några hundra lägenheter varje år. Samtidigt som det råder en stor brist på hyreslägenheter.
Men inom några år ska allmännyttan vara uppe i en produktion av 1 400 hyreslägenheter per år.

Därför ska det bl.a skapas en gemensam prispressande byggavdelning för de allmämnnyttiga fastighetsbolagen, det säger AB Framtidens styrelseordförande Lars Johansson.

-– Detta innebär att vi kan ha en gemensam byggstandard och att vi kan göra gemensamma upphandlingar. På så sätt får vi redan i början av byggprocessen en möjlighet att hålla ner hyresnivån på våra nya lägenheter.

– Vi får ett snabbare, effektivare och ett billigare byggande med en gemensam byggenhet för allmännyttan, säger Lars Johansson.

Vid sidan om kommer dom tre stora: Familjebostäder, Poseidon och Bostadsbolaget att ansvara för och att sköta förvaltningen och ombyggnationer av dom 71 000 lägenheterna i allmännyttans ordinarie bestånd.

Idag byggs det totalt i Göteborg endast 2 500 bostäder per år. Men om tre år ska det bara i allmännyttan produceras 1 400 nya lägenheter varje år.
Och den avgående Byggnadsnämndens målsättning framåt år 2020 är satt till 7 000 nya bostäder varje år i Göteborgs stad.
Politikerna har satt som mål att hälften av dessa ska vara hyreslägenheter och då skulle allmännyttan kunna svara för en stor del av dessa nya hyresrätter.

Men här ser Lars Johansson ett stort problem, det gäller produktionstakten på stadsbyggnadskontoret.

-– Nä, jag är inte nöjd, jag tycker att man måste öka takten på stadsbyggnadskontoret. Vi ska ha många fler detaljplaner igång.

Jag tror att vi måste ha 7 500 lägenheter i detaljplanearbete årligen, för att vi ska nå de här nivåerna vi pratar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".