Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FOTO: PONTUS LUNDAHL / TT
Göteborgs gode män skickar in sina årsräkningar den första mars varje år. Foto: Pontus Lundahl / TT

Gode män får vänta länge på ersättning

"Det är mycket jobb vi lägger ned"
1:39 min

Drygt 1 000 gode män i Göteborg kan få vänta i upp till två år på att få ersättning för sina utlägg. Det handlar om tusentals kronor per person. Granskningsarbetet utförs av överförmyndarenheten och varje år aktualiseras frågan om varför handläggningsarbetet tar så lång tid.

– Det är ju irriterande att man ska behöva ligga ute och vänta på pengar för jag vet ju inget annat uppdrag eller yrke som när man börjar arbeta inte vet hur mycket man ska arbeta, när man får betalt och hur mycket man får betalt. Det har man ju ingen aning om när man tar ett uppdrag, säger Lena Andersson som är ordförande för Föreningen för Gode Män & Förvaltare i Göteborg.

Lena Andersson lägger ungefär 10 timmar i månaden på sitt arbete som god man. Det handlar om telefonsamtal, brev och besök. Just nu ligger hon ute med omkring 3 000 kronor för bland annat milersättning för förra året. I värsta fall får hon vänta på pengarna till december. Det är nämligen så lång tid handläggningen av de drygt 3 000 årsräkningarna kan ta, även om överförmyndarförvaltningen har som mål att 60 procent av ärendena ska vara färdiga innan halvårsskiftet. Gunnar Jonsson är förvaltningschef.

– Vi förstår att det är problem för många gode män att ligga ute med pengarna. Det svar jag har just nu är att vi hela tiden funderar på att förbättra vår handläggningstid, säger Gunnar Jonsson som är chef för överförmyndarförvaltningen i Göteborg.

Lena Andersson menar att de långa handläggningstiderna kan avskräcka människor från att vilja bli gode män.

– Det är mycket jobb vi lägger ner. Man får ju vara tillgänglig per telefon och man är med på alla möten och så. Så det är klart, när folk upptäcker att det är väldigt låg ersättning och att man inte får pengar förrän så sent, då är det klart att det är nog många som tycker att det inte var det de hade räknat med, säger Lena Andersson.

Hur skulle ni vilja att det såg ut då?

– Ja, helst att man får utbetalningar fler gånger per år. Kanske varje kvartal eller i alla fall varje halvår, säger Lena Andersson.

Överförmyndarförvaltningens chef Gunnar Jonsson var med på föreningens senaste medlemsmöte och känner till önskemålen.

– Det har vi naturligtvis diskuterat här också, men det är ganska resurskrävande, säger Gunnar Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".