Samer kan få kommunal service på samiska

Det kan bli aktuellt med samisk förskola och äldreomsorg i Göteborg, sedan kommunen börjat diskutera bildandet av ett så kallat förvaltningsområde här för det samiska språket.

Våra språkliga minoriteter har rätt till service på sitt eget språk.

Och Ann Hanbert på stadsledningskontoret anser att det är upp till Sameföreningen i Göteborg att definiera sina behov i staden

- Vi ska träffas nu framöver och diskutera utifrån deras behov. Det ligger i startlinan så frågan är bara vad vi ska göra,säger Hanbert.

Sameföreningen i Göteborg har bara närmare 200 medlemmar, men den förefdetta ordföraren Johannes Marainen, tycker sig ändå se behovet av Göteborg som förvaltningsområde.

– Det skulle vara spännande men det är problem i en storstad med långa avstånd mellan oss samer. Jag vet äldre som skulle må väldigt bra av att få mer samiskt i sitt liv....

Göteborg är en av de kommuner som Sametinget språknämnd i början på året uppmuntrade att ansöka om att bli förvaltningskommun. Sedan två år är staden redan förvaltare för finska språket.

Om nu man väljer att gå vidare med processen så menar Antti Yliselä, som är handledare för finskt förvaltningsområde i Göteborg, att det statsbidraget som förvaltningskommun innebär inte skulle göra någon större skillnad för förvaltningarnas verksamheter.

--De nationella minoriteterna i Göteborg är redan en del av staden och i verksamheterna här ska de redan ingå i det ordinarie arbetet. Men det ger dem ett förstärkt skydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".