Mördarsnigelns tillväxt gynnas av det milda vädret. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Mördarsnigelns tillväxt gynnas av det milda vädret. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fler mördarsniglar efter mild vinter

Skadeinsekter frodas i det varma vintervädret. Kylan dödar annars skadedjur och svampar. Mördarsnigeln - är ett av de djur som trivs i lite varmare temperaturer.

Den varma vintern fortsätter - plusgrader i södra Sverige och även någon plusgrad i södra Norrland, enligt SMHI. Detta avspeglar sig i djurriket. Insekter, svampar, sniglar och flugor trivs så mycket bättre i värme och kan nu övervintra.

– Den vanliga trädgårdsodlaren i Sydsverige ser det väldigt tydligt på mördarsnigeln. Den är inte anpassad till att klara svenskt normalklimat, men nu har vi inte längre det, säger Urban Emanuelsson, professor i växtekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Han berättar att vissa till och med slutar att odla i sin trädgård för att det är så jobbigt med alla mördarsniglar, eller spanska skogssniglar som de egentligen heter. Men dessa problem skulle vi inte haft om vintrarna varit kalla som på 1960-talet. Allra bäst, ur skadedjurssynpunkt, vore det med frost på barmark - det tar kål på skadeinsekter, konstaterar han.

Samtidigt har odlade grödor klarat sig ganska bra trots att skadedjuren blivit fler i den milda vintern.

– Lantbrukare har blivit väldigt mycket skickligare på att använda bekämpningsmedel selektivt, bara när det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".