En livboj hänger vid en brygga. Foto: Leif R Jansson/TT.
Foto: Leif R Jansson/TT.

Livräddningssällskapet kräver nollvision mot drunkningsolyckor

”Man ser inte allvaret”
1:31 min

Det var fler som drunknade i Sverige förra året än på mycket länge – men färre drunknade på västkusten.

På Västkusten var det färre än tidigare som drunknade förra året och det tror generalsekreteraren på Svenska Livräddningssällskapet, Karin Brand, kan bero på att det finns ett högre medvetande om farorna här.

– Ni lever det vattennära livet på Västkusten och framför allt i Bohuslän där man har en livslång tradition av att förstå och leva så säkert som möjligt i samvaro med vattnet och man för vidare den kunskapen i generationer och man förstår att när jag ger mig ut med båt så måste jag ha flytväst därför att det kan kräva något mer av mig oaktat om jag kan simma eller ej, säger Karin Brand.

Sammanlagt var det 137 människor som omkom i drunkningsolyckor 2014. Men i Bohuslän var det bara två och i Älvsborg fyra personer – trots en mycket varm sommar med mycket bad- och båtliv.

En positiv utveckling här alltså men inte överallt, och Karin Brand menar att samhället inte tar problemet med drunkningsolyckor på samma allvar som till exempel brand och trafikolyckor.

– Jag tror inte att man ser riktigt allvaret vad det innebär att någon omkommer genom drunkning på grund av egentligen ren okunskap från högsta nivå ner till den enskildes nivå, här måste det komma till ett medvetandegörande, säger Karin Brand.

Svenska Livräddningssällskapet vill nu ha en nollvision på samma sätt som när det gäller trafikolyckor och Karin Brand kan också tänka sig att särskilt rikta sig mot äldre män som oftast överskattar sin förmåga.

– Män som är 50 plus, de är det den stora klungan i statistiken som omkommer genom drunkning, säger Karin Brand generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".