Mohammad El-Alti, presstalesman vid Göteborgs moské, tittar på Expressens förstasida dagen efter terrordådet i Paris. Foto: Peter Stenberg/SR
Mohammad El-Alti vid Göteborgs moské tittar på Expressens förstasida idag. Peter Stenberg/Sveriges Radio

Göteborgs moské fördömer terrordådet i Paris

"Det här är terrorism och kriminellt"
5:25 min

Terrordådet i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo fördöms kraftfullt av Göteborgs moské. "Det är fruktansvärt och skrämmande - det har inget med islam att göra", säger moskéns presstalesman. 

– Det här är terrorism, det är kriminellt, säger Mohammad El-Alti.

Vilka reaktioner har du mött från era besökare?

– Man fördömer detta helt och hållet. Man vill egentligen inte känna sig berörd för det här är något som inte har med oss och islam att göra.

Ser du det som skett som en attack på press- och yttandefriheten?

– Det är det definitivt. Muslimer är för yttrandefrihet och demokrati. Det här är ett hot. Extremister från alla håll, ideologier och och religioner ställer oss mot varandra, men det ska de inte få göra. De ska inte få vinna, säger Mohammad El-Alti.

– Vi ska tillsammans stå upp för demokratin och yttrandefriheten. Det finns inget som kan legitimera våldsbejakande extremism. Om profeten Mohammed hade levt idag hade han sagt att det inte har med islam att göra, säger presstalesmannen för Göteborgs moské på Hisingen.

Peter Stenberg
peter.stenberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".