Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
1 av 2
Michel Gasc följer de franska nyhetssändningarna från sitt vardagsrum i Göteborg. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
Michel Gasc. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg
2 av 2
Michel Gasc. Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Chockad över attentatet i Paris

"De här tecknarna har fått en att reagera"
1:27 min

Hela världen visar sitt stöd efter gårdagens attentat mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo i Paris, där tolv personer sköts till döds och flera skadades. För fransmannen Michel Gasc i Göteborg är det svårt att slita sig från de franska nyhetssändningarna.

Hemma hos Michel Gasc i centrala Göteborg har de franska nyhetssändningarna stått på sedan attentatet skedde. På skärmen visas fem av de mördade tecknarna upp och Michel Gasc känner till dem mycket väl.

- De här tecknarna har fått en att reagera, ibland har det varit väldigt grovt och kanske inte så finkänsligt, men samtidigt är det ett sätt att få folk att skratta och befria sig från den där ångesten man kan få, säger Michel Gasc.

Hur reagerade du när du fick höra om det här?

- Det blev en chock. Även om man visste att de redan hade hotat Charlie Hebdo i flera omgångar. 2006 och 2010 och så vidare. Men att det skulle ske och så där grovt, säger Michel Gasc.

Michel Gasc har bott i Sverige i 50 år men i dag önskar han att han var på plats i sitt gamla hemland Frankrike för att visa sitt deltagande i den sorg och chock som råder.

- Man vill gärna vara på plats när såna här händelser sker och vara delaktig på något sätt och kanske komma med en blomma och levande ljus och så. För man glömmer ofta att bakom dessa män och kvinnor finns också familjer, säger Michel Gasc.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".