Effekter av stormen Egon vid Röda sten med träspillror vid vattnet. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Effekter av stormen Egon vid Röda sten. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Stormen kulminerade under natten

Insatschefen på räddningstjänsten: vi har haft ett stort antal larm
1:05 min

Räddningstjänsten har haft en stökig natt efter stormen Egons framfart, men inga allvarliga personskador är inrapporterade.

Lars Hellström, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg berättar att det varit hård belastning under natten och att alla stationer varit ute. Bland annat har tjärpapp blåst ner från ett garage på Blidvädersgatan. Räddningstjänsten har säkrat upp men fortfarande kan flera personer inte komma in i sina garage.

Dessutom har träd på flera håll blåst ner över vägar. Kronorättarens väg mellan Gårdstensvägen och Grusåsvägen är just nu avstängd för att det kommer falla mer träd.

Räddningstjänsten har under natten fått hjälp av extern sågjour. 12 personer har varit ute i Göteborg, Kungsbacka, Lerum, Partille, Mölndal och Härryda.

Var har det varit värst?

– Det har varit väldigt spritt. Vårt område är från Angered ner till Frillesås och varenda station har varit ute. Inget område har drabbats mycket mer, säger Lars Hellström, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Göteborg.

Hur ser det ut med skadeläget?
– Vi har inga allvarligare personskador inrapporterade. Ambulansen var ute då ett träd blåst ner på en bil, men personerna var redan ute, så inga allvarligare skador. Rent materiellt så är det ju tak som blåst ner, men inga större byggnader är drabbade.

Inte heller flygtrafiken klarade sig undan Egon. Under lördagseftermiddagen och kvällen fick ett antal flighter som skulle landat på Landvetter omdirigeras till andra flygplatser. Även ett antal plan som skulle landa på Skavsta utanför Nyköping fick omdirigeras till andra flygplatser.

Stormen har kulminerat

Under morgontimmarna har SMHI nedgraderat sin varning från en klass-2 till en klass-1 varning. Den gäller mycket hårda vindbyar.

– Under kvällen och natten har det varit stormbyar, det är 27 meter per sekund. Just nu är det ungefär 20 meter per sekund så stormen har kulminerat och vindarna kommer avta allt mer, det värsta har redan varit, säger Lisa Frost meterolog på SMHI vid sextiden på söndagsmorgonen.

Älvsborgsbron som varit avstängd sedan i går kväll öppnade under morgonen återigen för trafik.

Följande vägar är avstängda på grund av kraftiga vindar, höga vattenflöden, nerfallna träd och plåtar:
Norra Gubberogatan mellan Willinsbron och Redbergsvägen.

Almqvists bro mellan Norra Ågatan och Vestagatan

Kronorättarens väg mellan Gårdstensvägen och Grusåsvägen

Texten upppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".