På Landvetter flygplats tänds stearinljus i de delar som är nedsläckta. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio
Nästan 300 hushåll har fortfarande inte fått strömmen tillbaka. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio

Strömlöst efter helgens stormar

Elbolag: "Vi har fullt fokus på att avhjälpa dom fel som fortfarande finns"
1:49 min

Även om helgens storm passerat så pågår ett intensivt arbete för att återställa skadorna stormen ställde till med. Framför allt handlar det om strömavbrott. 

Fortfarande är nästan 300 hushåll bland Fortums kunder i P4 Göteborgs område utan ström. Det handlar bland annat om abonnenter i Mölndal, på Orust, Tjörn, Öckerö och i Härryda.

Anders Öberg som är ansvarig för lokalnätet på Fortum berättar om en hög arbetsbelastning. Prognosen är att alla ska ha strömmen tillbaka senast vid midnatt.

En brand i ett ställverk i Varla gjorde över 3 500 Fortum - kunder strömlösa i Kungsbacka vid sextiden under måndagsmorgonen. Av dom är det fortfarande drygt 500 hushåll som fortfarande inte fått strömmen tillbaka.

Räddningstjänsten har haft ett stort antal larm, det har framför allt rört sig om takplåtar och fallna träd.

Idag har räddningstjänsten inga ärenden relaterade till stormen utan allt är avslutat. Nu är det istället markägare, fastighetsägare och väghållare som har ansvaret. Många platser blev översvämmade och Casino Cosmopol tvingades stänga men är idag öppet igen som vanligt,

I stormens efterdyningar så kommer även försäkringsbolagen in i bilden och de har mycket att göra Robert Öhrner byggskadespecialist på Folksam berättar om en högre arbetsbelastning men att de allra flesta anmälningarna inte handlar om större skador.

- Vi har i dagsläget cirka 500 inrapporterade skador. Det handlar mest om mindre skador som nedblåsta tegelpannor och vindskivor. Av dom är cirka 20 till 30 av större art, säger Robert Öhrner till P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".