Personliga skäl får politiker att hoppa av

"Det kanske inte var riktigt det man tänkt sig när man hoppade på uppdraget"
1:57 min

Nästan på dagen fyra månader efter valet så har 20 politiker i våra 12 kommuner valt att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige.

Det visar en sammanställning från Valmyndigheten som nyhetsbyrån Sirén tagit fram. Två av de avhoppade politikerna är Anne-Marlené Hjortskog socialdemokrat i Alingsås och Marcus Nordfeldt moderat i Kungälv.

– Jag kände det att jag lagt dryga 12 år på politiken i Alingsås och kände helt enkelt att jag ville dra mig tillbaka, ägna mer tid åt min familj, säger Anna-Marlené Hjortskog.

Sen valet den 14 september är det sammanlagt 336 politiker i hela landet som lämnat sina poster i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterma sticker ut ur statistiken. 101 av de 336 posterna tillhör just dem.

I våra kommuner är det två som sticker ut. I både Alingsås och i Kungälv har fem politiker hoppat av sen valet. Anne-Marlené Hjortskog tror att det är av personliga skäl.

– Jag tror att många kommunfullmäktigesammansättningar där vi har en medelålder som är ganska hög. Och att många resonerar precis som jag.

Marcus Nordfeldt är inne på samma spår

– Rent spontant så tror jag att fritidspolitiken tar mer tid än man tror. Jag tror inte att det är ovanligt att man hoppar av. Sen är det nog bara en slump att det råkar vara i början av mandatperioden. Det kanske inte riktigt var det man tänkt sig när man hoppade på uppdraget eller satte sitt namn på valselden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".