Annika Nyberg VD Göteborg City Airport. Foto Lasse Nilsson.
1 av 2
Annika Nyberg VD Göteborg City Airport. Foto Lasse Nilsson.
Säve flygplats. Foto Nina Sjöman/Sveriges Radio
2 av 2
Säve flygplats. Foto Nina Sjöman/Sveriges Radio

Säve flygplats läggs ner - all personal varslas

Göteborg City Airport VD: "Det är oerhört smärtsamt och beklagligt"
1:59 min

Säve flygplats, eller Göteborg city Airport som den heter,  läggas ner. Beslutet presenterades vid en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

Det blir för dyrt att bygga om flygplatsen så att den klarar även tyngre flygplan igen, meddelar ägaren Swedavia, som köpt ut Göteborgs stad och Volvo från flygplatsen.
-Det skulle landa på ungefär 250 miljoner kronor. Från Swedavias sida har vi sagt då att den investeringen är vi inte beredda att bära. Det innebär att vi successivt kommer att avveckla flygplatsen, säger Swedavias vice vd Karl Wistrand.

Annika Nyberg, VD för Göteborg City Airport säger till P4 Göteborg att det är oerhört smärtsamt och beklagligt att flygplatsen ska läggas ner. 

Swedavia, som i går köpte ut Volvo och Göteborgs stad från ägandet, vill hellre satsa på Landvetter än att lägga ner pengarna som krävs för att rusta upp Göteborg City Airport.
-Det skulle landa på ungefär 250 miljoner kronor. Från Swedavias sida har vi sagt, då, att den investeringen är vi inte beredda att bära. Det innebär att vi successivt kommer att avveckla flygplatsen, säger Swedavias vice vd Karl Wistrand.

Facket och personalen har informerats. 102 personer påverkas.

En rutinkontroll av taxibanorna, som planen använder för markkörning till och från start och landning, i november visade att det fanns problem med bärigheten i marken. Den tyngre trafiken, bland dem Ryanairs flygningar, har sedan dess varit flyttade till Landvetter.

En del åtgärder har genomförts sedan dess, men problemen visade sig vara för stora.

Avvecklingen kommer att ske succesivt och det som avvecklas i år är bland annat ambulansflyg och sportflyg. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".