Justitiekansler Anna Skarhed Foto: pressbild
Justitiekansler Anna Skarhed är kritisk till adoptionsmissen Foto: pressbild

Även justitiekanslern kritisk till adoptionsmiss

Anna Skarhed, justitiekansler: Tanken är att domstolarna ska ta lärdom av JO:s och JK:s beslut
3:33 min

Nu ansluter även justitiekanslern till JO:s kritik mot rådmannen vid Skaraborgs tingsrätt efter adoptionsmissen som gjorde att Agneta miste den juridiska rätten till sin son. Justitiekansler Anna Skarhed menar att domstolarna måste ta lärdom av det här fallet.

– Det är viktigt att poängtera att en statusfråga som det gäller med adoption kan få stora konsekvenser, både osäkerhet för den enskilde men också allvarliga effekter när vi pratar om arvsfrågor, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Fallet som P4 Skaraborg granskar handlar om en kvinna som miste sitt juridiska moderskap till den vuxne sonen när en man ville gå in som adoptivpappa. Kvinnan och mannen var inte gifta och därför klipptes banden mellan mor och son när Skaraborgs tingsrätt godkände adoptionen.

Det är bara gifta par som kan adoptera barn gemensamt enligt svensk lag, men det upplyste aldrig tingsrätten om.
– Ja, det är ju rent slarv! säger justitieombudsman Lars Lindström till P4 Skaraborg. 

Lindström var den som för JO:s räkning granskade adoptionsärendet och kritiserade rådmannens och tingsrättens agerande. Justitieombudsmannen har precis som Justitiekanslern en roll att övervaka och se till att bland annat domstolarna gör rätt, men när det gått fel som i det här fallet så är det inte bara att backa bandet och göra om:

– Tänk om det vore så enkelt men det går inte. Tingsrätten har inte möjlighet att ändra nu när det är avslutat, det skulle vara olagligt, förklarar Lindström.

Kan inte JO agera då så att det ändras?
– Det kan man ju tycka men JO:s roll är att se bakåt och se vad domstolen gjort för fel och kritisera det i hopp om att nya fel inte ska uppstå.

Justitiekansler Anna Skarhed är inne på samma linje:
– Det är tanken att genom de beslut som JO och JK fattar, att det ska domstolarna läsa och ta lärdom av.

Men frågan är hur stor vikt domstolarna lägger vid att se över rutiner och uppmärksamma sådana här beslut. Adoptionsmissen vid Skaraborgs tingsrätt är nämligen inte den enda. Exakt samma misstag begicks av en rådman vid Gävle tingsrätt. Det fallet kritiserades av Justitiekanslern Anna Skarhed. Hon ansåg att rådmannens agerande var så allvarligt att han borde prickats för tjänstefel. Så blev aldrig fallet, Arbetsdomstolen ansåg att rådmannens agerande var ringa.

– Att få kritik från JO och JK är ju allvarligt men sedan kan man diskutera om det borde vara något mer. Samtidigt kan man ju säga att ingen av de som drabbats av felaktiga beslut blir ju hjälpta av att det blir en reprimand, säger Skarhed.

Kan det finnas fler fall som inte har uppdagats?
– Det går inte att säga men förhoppningsvis är det ovanligt att en sån här miss görs.

Justitiekanslern välkomnar mediegranskningen av fallet:

– Nu när det har hänt en gång till så kan det ju finnas anledning för JO och JK att göra det mer känt. Det är bra att det blir uppmärksammat både bland sökande och bland jurister, säger justitiekansler Anna Skarhed.

P4 Skaraborg fortsätter i veckan granska fallet och berätta vilka juridiska möjligheter mamman har att få tillbaka sin son.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".