Göteborg City Airport öde och tom inför nerläggning. Foto: TT.

Kommunen vill följa nedläggningen av Göteborg City Airport

Nyhus (S): Swedavia hade inget annat val
0:57 min

Swedavias beslut att lägga ner Göteborg City Airport för tungt flyg möts av förståelse från kommunen.

Socialdemokratiska trafikkommunalrådet Johan Nyhus beklagar med tanke på 100-talet anställda, men menar att Swedavia inte hade något val:

– Det är svårt för en kommun att säga att "ni ska investera så hiskeligt mycket pengar", när vi ser att det kommer att vara en förlustaffär på ganska lång tid, säger Johan Nyhus (S), trafikkommunalråd i Göteborg.

Han beklagar beskedet till 100-talet anställda, men menar att Swedavia knappast hade något val, när det krävdes 250 miljoner kronor för att säkerställa Säve-flygplatsens bärighet för tungt flyg. De pengarna finns alltså inte, enligt Swedavia.

Göteborgs stad var tills häromdagen delägare med 20 %, men har inte stått för några investeringar i flygplatsen, enligt Johan Nyhus. Det enda kommunen har stått för är räddningsstyrkan på plats, ett ansvar som Swedavia nyligen också tog över.

Men med tanke på ambulansflyg, sportflyg och annat är det viktigt att följa utvecklingen, säger Johan Nyhus. Och det ska kommunen göra via sitt bolag Business Region Göteborg.

– Det är viktigt att Swedavia fortsätter att ta ansvar för verksamheterna runtomkring. Vi har inte räknat med att få någon nota för det, men vi vill ha en diskussion för vi värnar om verksamheterna, säger trafikkommunalrådet (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".