200 tjänstemän på SKF varslas

Unionen:" Vi tror att omorganisationen är rätt väg framåt för SKF"
1:31 min

Klockan ett i eftermiddag fick personal på SKF höra att 200 tjänstemän i Sverige varslas om uppsägning på grund av den omorganisation som gjordes i början av december.

Lejonparten av de varslade är finans- och administrativ personal och marknadsförare . De allra flesta finns i Göteborg där huvudkontoret ligger.

– Det är en tråkig dag. Så är det alltid när kollegor kan tvingas att lämna företaget och tråkigt för de kollegor som blir kvar, säger ordföranden för Unionen på SKF i Göteborg Niklas Thoresson.

– Det är en stor sak. Det är ändå 200 människor på ett stort gammalt företag i Göteborg - merparten av dem.

Det handlar om två affärsområden (Strategic Industries och Regional Sales and Service) som bägge varit inriktade mot den industriella marknaden och i princip gjort samma sak som slagits samman.

--Det fanns en viss förväntan att detta skulle ske. Sedan den sammanslagningen som gjordes i december så har man väl bara väntat vad utgången skulle bli.

Blev det som en dubbelbemanning?

– Inte allt blev dubbelt men mycket har man gjort samma på bägge sidorna som att ha en försäljningschef. Utifrån är det väl en ganska naturlig grej att 1+1 inte alltid blir 2.

Men varför gjorde man egentligen den här sammanslagningen?

– För att få ett bättre kundfokus. Som det är nu har man ibland gjort dubbelarbete genom att skicka en säljare från den ena organisationen och en försäljare från den andra till samma kund för att sälja samma saker, säger Niklas Thoresson.

I de inledande förhandlingarna har företaget varit mycket tydligt med att detta inte görs av kostnadsskäl utan som en organisatorisk fråga för att förbättra effektivititeten.

Tycker du det var nödvändigt att göra den här sammanslagningen?

– Jag tror att det är rätt väg framåt för företaget, anser Niklas Thoresson på Unionen.

Förhandlingar har pågått sedan i december men blev idag allmänt kända.

I slutet av februari tror företaget att förhandlingarna är klara och då vet man namen på dem som måste lämna SKF

– Och då hoppas vi att vi inte kommer att hamna på 200, säger Niklas Thoresson.

Det rör sig främst om administrativa tjänster som personal och finans men det kan inte uteslutas att forskning och utveckling berörs, säger presschefen för SKF koncernen Theo Kjellberg till P4 Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".