En av två nyfödda sengångare som måste handmatas. Foto: Skansenakvariet
En av två nyfödda sengångare som måste handmatas. Foto: Skansenakvariet

Sengångare från Universeum pappa till tvillingar

Universeum:" Sengångaren Terje fick flytta till Skansen för att kunna få ungar"
1:23 min

Du har säkert hört talas om de två nyfödda sengångarna på Skansen där personalen måste handmata dem varannan timma för att 24-åriga förstagångsmamman inte vet hur man gör.

Men visste du att deras pappa - som heter Terje - har bott på Universeum med en annan hona?

– Jo det var så att vi tog över det här sengångarparet våren 2012 från Dyreparken i Kristiansand i Norge. Där hade Terje och hans partner gått i 20 år utan att ha fått några ungar så vi börjde misstänka att de inte vara av samma art, säger den vetenskapliga ledaren vid Universum, zoologen Jan Westin.

Det gjordes undersökningar och dee visade att det rörde sig om två olika arter.

Men i Stockholm fanns honor av samma art som Terje och han flyttades dit och i fredags föddes alltså två sengångarungar på Skansen-akvariet i Stockholm.

Men för mamman, som hunnit bli 24 år, är det första gången hon får ungar och hon har inte kunnat ta hand om dem. Dels är hon rätt gammal och så brukar inte sengångare få mer än en unge i taget. Men svårigheterna ska enligt Jan Westin inte bero på fångenskapen. Han tillägger att det tagit längre tid för henne att få en partner än om det hade varit i det vilda.

Än så länge är inte sengångaren någon speciellt hotad art men Jan Westin säger att det ändå är viktigt att inte vänta tills det är försent.

– Dels är det naturligtvis en resurs att kunna hålla de flesta arter i djurparker. Det finns massor med exempel på hur arter dött ut i naturen men kunnat överföras via djurparkerna.

– Men det är också ett viktigt sätt att få folk att relatera till sengångarna och se vilka viktiga och trevliga djur de är , tycker Jan Westin.

Linda Bergh
linda.bergh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".