Jan Carlström, medicinsk rådgivare och ordförande i läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen. Foto: Ylva Nilsson
Jan Carlström, medicinsk rådgivare och ordförande i läkemedelskommittén i Västra Götalandsregionen. Foto: Ylva Nilsson

Pilotprojekt ska skapa jämn sjukvård

"Nu försöker man ta ett nationellt grepp"
5:27 min

En ny hepatit C-medicin har börjat användas i Västra Götalandsregionen som ger goda resultat för många patienter. Men den är dyr; varje behandling kostar cirka 6000 kronor. Hur tänker regionen när nya mediciner ska köpas in? I morse gästade den medicinske och ordförande i läkemedelskommittén i Västra Götaland,  Jan Carlström, P4 Morgon.

- Landstingen bestämmer vad som ska köpas in för medicin, men det finns en del kritik mot det eftersom det kan bli olika i olika landsting. Hepatit-C-behandlingen är en pilot, nu försöker man ta ett nationellt grepp om det, att Sverige gör på samma sätt, säger Jan Carlström.

Regionstyrelsen beslutade sent i höstas att den medicinen skulle införas utanför den "vanliga" budgeten. Läkemedelskostnaden för Västra Götaland är cirka fyra miljarder kronor.

Under många år var det ett problem att kostnadsutvecklingen för läkemedel var större än för sjukvården i övrigt, en allt större del av kakan gick till läkemedel. Men den trenden är bruten sedan flera år tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".