Bild: Northern Offshore
Bild: Northern Offshore

Ny ambulansbåt tar med ambulansbil till öarna

"Det blir mer bekvämt för patienten"
1:20 min

Skärgårdens nya ambulansbåt kommer vara en höghastighetskatamaran som tar med sig ambulansbil. Den nya båten sjösätts i oktober 2015.

I år ska den gamla ambulansbåten som trafikerat Göteborgs skärgård ersättas av en ny. Och det blir en höghastighetskatamaran, där det nya blir att båten har med sig en ambulans.

– Det här är ju en helt annan typ av båtlösning där vi kan ha vår ambulans ombord på båten, säger Anna-Karin Juwel-Egeland är verksamhetschef på Ambulans och prehospital akutsjukvård, på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Den nya ambulansbåten som Sahlgrenska universitetssjukhus har upphandlat är en 20 meters höghastighetskatamaran. Båten ska utvecklas tillsammans med företaget Northern Offshores Service AB och kommer att ha sin hemmahamn i Göteborgs södra skärgård, med hela Göteborgs skärgård som upptagningsområde.

Att den nya båten kan ta med sig en bil gör att transporten blir mer bekväm för patienterna.

– Vi kommer ut med både besättning och ambulans, som sen kan köra rakt av och hämta patienter på adress och sen köra tillbaka till färjan för att fortsätta in till fastlandet, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

Kommer man få snabbare vård?

– Vi vinner tid när vi inte behöver göra överflyttningar och det ser vi som en stor fördel och det är också mer bekvämt för patienten.

Kostnaden för den nya båten där företaget står får såväl besättning som medicinsk personal är drygt 14 miljoner kronor.

– Vad den gamla kostnaden hade kostat i dagens penningvärde vet vi inte och det är inte heller jämförbart för det här är en helt annan tjänst som vi köper nu.

Den nya ambulansbåten kommer att sjösättas i oktober 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".