Nerriven telefonledning på Orust. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.
En nerriven telefonledning på Orust. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio.

Orustbor får vänta på fungerande telefon

Scanova: Vi gör allt vi kan
1:43 min

Många Orustbor har efter stormen Egon ännu inte fått tillbaka fungerande telefon och internet. Scanova säger nu att 29 januari ska allt fungera igen.

Som P4 Väst kunnat berätta har många hushåll på Orust varit utan fungerande telefoni och bredband i tio dagar efter stormen Egon. Scanova är företaget som ansvarar för det fasta nätet på ön, och det som gör färdigställandet extra besvärligt är det kopparnät som ska lagas.

– I en kopparledning kan det finnas upp till 100 ledningar och de där måste skarvas och lödas ihop ledning mot ledning, säger Inger Gunterberg, informationschef på Scanova.

Man jobbar med full styrka för att kunna bli klara så snart som möjligt lovar man från företagets sida. Och därför säger man nu att alla fel i det här området ska vara åtgärdade 29 januari. Det betyder att de drabbade fram till dess varit utan sitta fasta nät totalt tre veckor.

– Vi gör allt vi kan för att det här ska vara åtgärdat, säger Inger Gunterberg. Vår ambition är naturligtvis att det här ska vara färdigt innan den 29 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".