Högtalare. Foto: Andreas kron / Sveriges Radio
Högtalare. Foto: Andreas kron / Sveriges Radio

Stim stämmer restauranger i Göteborg

Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim), stämmer flera företag som driver restauranger och nattklubbar i bland annat Göteborg. 

Det handlar bland annat om Profilrestauranger som har flera restauranger på Skansen i Stockholm, Bar Ett och Trädgår´n i Göteborg.

Karin Jihde, som är Kommunikationschef på Stim säger att det är ovanligt att sådana här fall går till domstol och en stämning är en sista utväg.

- Musik ger ett mervärde till upplevelsen som besökaren har, vare sig det är en konsert eller i bakgrunden på en restaurang eller på ett hotell. I Profilgruppens koncern finns flera verksamheter som har musik som en viktig del där den upphovsrättsskyddade musiken framförs. Det ingår i Stims uppdrag att se till att dom som skriver musik får betalt, säger Karin Jihde.

Det är 1,8 miljoner kronor som Stim vill ha av sammanlagt fem företag som i sin tur äger ytterligare ett flertal restuaranger. Restaurangerna har tidigare betalat in en mindre summa pengar via sitt gemensamma moderbolag, men det inte tillräckligt enligt Stim som alltså har lämnat in en stämningsansökan.

Profilrestauranger säger till P4 Göteborg att de inte fått stämningen och därför inte vill uttala sig, men de säger att tvisten varat i flera år och att det är bra att en domstol löser frågan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".