Scandinavian star. Foto: Tor Arne Dalsnes/TT.
Scandinavian star. Foto: Tor Arne Dalsnes/TT.

Ny utredning av branden på Scandinavian Star

Det ser ut att bli en politisk kommission som ska utreda branden ombord på färjan Scandinavian Star. I dag fattades det första beslutet i norska stortinget.

Majoritetet i kontroll- og konstitusjonskomiteen i norska riksdagen, stortinget, beslutade under förmiddagen att en ny granskning av branden ska göras.

I flera år har de anhöriga efter branden, som kostade 159 människor livet, kämpat för en parlamentarisk granskning av händelsen och nu har de alltså fått ett positivt besked, skriver VG.no.

Nu är det upp till stortinget att fatta det slutliga beslutet. De flesta av partierna har redan ställt sig bakom beslutet i dag, uppger NRK.

- Det finns för många stora och svåra frågor som inte besvaras. Förra gången stortinget behandlade frågan blev den inte behandlat fullständigt, säger kontrollkomiteens ledare, Martin Kolberg (Ap), till norska radion.

Det var natten till den 7 april 1990 som fartyget sattes i brand på sin väg från Oslo till Köpenhamn inne på svenskt farvatten utanför Bohuskusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".