Skylt på en uppställd dörr på Tjörnbro park. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
1 av 3
De boende har skruvat ner sina pentrydörrar. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
Uppställda dörrar på Tjörnbro park. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
Ezzat Rajab. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Ezzat Rajab. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.

Asylsökande på Tjörnbro park protesterar mot skämd mat

Ezzat Rajab: I bland kan vi inte äta den
2:17 min

Två år efter P4 Västs granskning av Tjörnbro parks asylboende kommer nu nya uppgifter om missförhållanden.

Det handlar om skämd och dålig mat, samma mat flera gånger i veckan och en man som knuffades till marken av ägaren till boendet för att han bad om yoghurt till sin ammande fru.

Droppen för oss var när vi serverades gammal och skämd mat som vi ätit tre dagar tidigare, berättar Ezzat Rajab, som kom till Tjörnbro park från Syrien för sex månader sen. 

Den undermåliga maten har varit ett problem i flera månader berättar både Ezzat Rajab och många andra jag möter. En läkare från Syrien som bor på förläggningen hävdar att maten inte är näringsrik nog, och det är ofta samma mat flera gånger i veckan som värms upp.

– I bland kan vi inte äta den, berättar Ezzat Rajab.

Tidigare har alla asylsökande haft tillgång till små pentryn i sina lägenheter och då kunnat laga egen mat till sig och sina familjer. Men nu har ägaren låst och bommat igen alla dörrar till dessa pentryn.

De boende kan inte ens koka eget kaffe eller värma välling till sina små – man är hänvisad till campingens restaurang i receptionen på tre bestämda tider varje dag. Sistas chansen till mat och dryck varje dag är klockan 19 och sedan öppnar det inte förrän mellan sex och sju dagen efter.

– Det är inte tillåtet att äta någonting. Det är inte tillåtet att göra kaffe eller något annat i våra lägenheter.

Ezzat Rajab och andra berättar om hur barn blivit sjuka i diarrer och magont, som de boende tror beror på den dåliga maten.

De har försökt förmå ägaren att ta tag i matfrågan, men fått till svar att maten är bra nog och att om de hittar på något så kommer polisen kontakts.

En annan man jag möter, Firatz från Syrien, berättar via Ezzat Rajab som tolk om hur han försökte få lite yoghurt eller annan kalciumrik mat till sin fru som just fött barn och som nu ammar. Men när han gick till ägaren för att be om detta slutade det med att han knuffades till marken och polis tillkallades.

I måndags fick de boende nog och i protest mot den dåliga maten och bemötandet – och med ständiga hot om polis och att hamna i fängelse – skruvade flera boende ner dörrarna till sina pentryn i lägenheterna och radade upp dem utanför receptionen.

Ägaren vill inte svara på några frågor och hänvisar till Migrationsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".