Ett höghus med lägenheter reser sig mot en blå himmel.
"Vi ska bygga bort bostadsbristen". Foto: Hasse Holmberg / TT
Bostadskrisen

Stadsbyggnadspolitiker vill inte prata byggsiffror

"Vi får ta dom gamla siffrorna som ett arv"
1:29 min

Den nya byggnadsnämndens ledning är inte särskilt pigg på att prata byggsiffror. – Men vi har skrivit  i budgeten att vi ska bygga bort bostadsbristen, säger socialdemokraten Johannes Hulter.

Den gamla nämndens målsättning var ju att Göteborg så snart som möjligt ska komma upp i 7 000 nya bostäder per år.

Ann Catrine Fogelgren, folkpartiet, som är ny andre viceordförande i byggnadsnämnden  tycker ändå att de 7 000 bostäderna kan vara en bra utgångspunkt att jobba med även för den nya nämnden.

– Den gamla byggnadsnämndens siffror får vi väl ta som ett litet arv och så får vi titta på siffrorna också i den nya byggnadsnämnden.

Under förra året så lade sig den gamla byggnadsnämnden på en högre ambitionsnivå än politikerna i kommunstyrelsen. När kommunstyrelsen pratade om att skruva upp byggtakten från knappt 3 000 till minst 4 500 bostäder varje år, ja då tog den förra byggnadsnämndens presidie som målsättning att det ska byggas 7 000 bostäder per år i Göteborg inom en femårsperiod. Det var ett presidie bestående av socialdemokraterna, vänstern och folkpartiet.

Ulf Kamne, miljöpartiet, är ny ordförande i Göteborgs byggnadsnämnd.

– Det viktiga är att vi får bra planer med mycket bostadsinnehåll. Så fort man sätter upp siffror på hur många bostäder som ska byggas varje år så finns det en risk att man forcerar planarbetet för att hålla siffrorna. Och då kan det bli ett sämre jobb, menar Ulf Kamne.

Johannes Hulter är socialdemokrat och ny förste vice ordförande i byggnadsnämnden.

– Vi har sagt i budgeten att vi ska bygga bort bostadsbristen. Så länge folk vill flytta hit för att jobba och plugga och dom inte kan göra det för att det fattas bostäder, då har vi ett jobb att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".