Precis som utanför stadsmuseet kommer det att se ut när Västlänken byggs. Kulturtjänstemän från vänster Cathrine Sjölund Åhsberg, Maja Lindman, Anette Lindgren och Cornelia Lönnroth.

Västlänkenbygget saknar konkreta planer för kulturmiljön

Byggnadsantikvarie Maja Lindman om brister i förslaget till Järnvägsplan
2:10 min

Göteborgs kommuns kulturförvaltning kräver tydligare svar på hur kulturmiljöer ska hanteras när Västlänken byggs.

Det framgår av det remissvar som förvaltningen nu lämnat till Trafikverkets förslag på järnvägsplan för Västlänken, en järnvägsplan visar hur ett bygge ska genomföras och sen hur mark ska återställas.

Så här säger kulturförvaltningen där är Maja Lindman byggnadsantikvarie:

– Det är en del av de kommentarerna som vi ger i det här långa yttrandet då att vi saknar en del, att vi skulle behöva en del kompletteringar när det gäller konkreta handlingsplaner hur man skulle hantera det och hur man skulle kunna utveckla kulturvärdena och stärka dem.

Hur konkret hantera värdefulla byggnader, miljöer, parkstrukturer, träd och annat - det saknas ännu enligt Kulturförvaltningen. Exempelvis bör miljöerna kring och själva Spegeldammen på Liseberg återställas, precis som Renströmska parken vid Korsvägen som båda härrör från Jubileumsutställningen 1923. Stationsnergångarna bör var så små som möjligt och ett ljusschakt vid Haga station är helt oacceptabelt.

Västlänken ska gå i en tunnel genom berget med Skansen Lejonet och en överdäckning av spåren runt om är nödvändig säger byggnadsantikvarie Anette Lindgren:

– Med en övertäckning kommer allt längre bort, även själva upplevelsen av att ett tåg kommer in i berget stör ju också upplevelsen av fornlämningen Skansen och Skansberget.

Är du orolig för att miljön och höga värden av kulturmiljön ska förstöras under bygget och man inte återställer på ett bra sätt?

– Jag tror att det finns en risk om man inte återställer på ett bra sätt. Men det finns absolut möjligheter att det ska kunna fungera. Då måste man titta på helheterna, vi vill ju helst inte att något blir förstört. Men det som blir försvagat stärker man.

– Till exempel parken blir försvagad av att man måste ta ner träd för att det blir en grop. Men när man ställer tillbaka det sen tänker att då ska vi göra en väldigt bra park här då kanske inte den totala skadan blir svår.

Så lyssnar de på er så blir det bra?

– Precis så. Det tycker jag är en allmän inställning man borde ha, säger en skrattande byggnadsantikvarie Anette Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".