Ett stort hyreshus. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Bostadsbolagets nya hyror är nu klara. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Nya hyran klar för Bostadsbolaget

"Det har varit tuffa förhandlingar"
1:00 min

Årets hyror är klara hos Bostadsbolaget i Göteborg. Uppgörelsen innebär att hyran för bolagets drygt 23 000 lägenheter höjs med 0,8 procent från årsskiftet.

För en lägenhet som har en månadshyra på 6 000 kronor blir höjningen 48 kronor. Eftersom uppgörelsen gäller från årsskiftet kommer höjningen för januari och februari att tas ut i efterhand på mars månads hyresavi.

- Det har varit tuffa förhandlingar. Bostadsbolagets ingångskrav var 2.1 procent. Vi har lyckats få ner det ursprungliga kravet med ungefär 60 procent och det känner vi oss stolta över, säger Pedram Kouchakpour förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Även Bostadsbolaget är nöjda med överenskommelsen.

– Vi är nöjda, våra kundundersökningar visar dessutom att majoriteten av våra hyresgäster, anser sig få valuta för pengarna. Hyresrätten är en prisvärd och attraktiv boendeform som vi kommer fortsätta att utveckla, säger Johan Wilck, förhandlingsledare på Bostadsbolaget.

När förhandlingarna inleddes i höstas krävde Bostadsbolaget höjningar med i genomsnitt 2,1 procent från 1 januari i år. Hyresgästföreningen å sin sida krävde största möjliga återhållsamhet bland annat med tanke på att både räntor och inflation ligger på mycket låga nivåer samtidigt som många hyresgäster har en ansträngd ekonomi.

Överenskommelsen med Bostadsbolaget är årets första med något av de större bostadsbolagen i regionen.

De bolag som är färdigförhandlade i regionen är Botrygg i Göteborg (0.45 procent), SGS Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (0,8 procent), Stenungsundshem (0,9 procent) samt Stiftelsen Orustbostäder (0,9 procent).

I två fall har de lokala förhandlingarna avbrutits och det blir nu i stället den partsammansatta Hyresmarknadskommittén i Stockholm som avgör årets hyresnivå. Det gäller Varbergs Bostad (krav 5,9 procent) och Alebyggen (krav 4,99 procent).

- Alltför många bostadsbolag verkar förvänta sig höga hyreshöjningar i år med tanke på deras krav. Men utifrån det allmänna ekonomiska läget är det helt orealistiska förväntningar, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour. Det är därför vi under hela förhandlingsperioden har betonat vikten av stor återhållsamhet och det gäller inte bara i år utan även kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".