Regissören Bo Harringer har gjort en ny film där bland andra barnläkaren Henry Ascher medverkar. Foto: Peter Stenberg
Regissören Bo Harringer har gjort en ny film där bland andra barnläkaren Henry Ascher medverkar. Foto: Peter Stenberg

Ny göteborgsfilm om Ship to Gaza

"Det är viktigt att berätta vad som händer i Gaza"
4:25 min

Barnläkaren Henry Ascher är en av huvudpersonerna i filmen "Även de döda har ett namn" som har regisserats av Bo Harringer och som premiärvisas på  Göteborg filmfestival. 

Engagemanget för flyktingar har följt Henry Ascher genom livet. Han arbetar idag som forskare och barnläkare i Göteborg och är också medicinskt ansvarig i Rosengrenska stiftelsen som ger vård till papperslösa. Han var också med på expeditionen "Ship to Gaza".

Henry Ascher är aktuell i en ny film som heter "Även de döda har ett namn". Filmen premiärvisas i morgon på Göteborg filmfestival.

Filmen sträcker sig från 2010 då den första Frihetsflottan attackeras av Israel och 9 personer dödas, fram till 2014 då Gaza bombas och över 2000 människor dör. Vi får följa med på den andra Frihetsflottan som stoppas med hjälp av sabotage och politiska påtryckningar.

Men filmen handlar alltså även om Henry Ascher som förlorade hela sin fars familj i Förintelsen, och om hans politiska resa från Vietnam till Gaza. Bakom filmen står Bo Harringer.

– Jag hörde Henry Ascher när han kom hem från sin första resa med Ship to Gaza 2010. Jag blev väldigt tagen av det jag hörde och tänkte att detta måste jag göra något mer om så att allmänheten får veta vad som händer, dels på Gaza och dels om försöken att bryta blockaden där nere, säger regissören Bo Harringer.

– Filmen är dels ett porträtt på Henry Ascher och dels handlar det om historia, tex om vad Henry Aschers släkt var med om under Förintelsen.

– Det handlar både om människor som lever och människor som inte fick leva, säger Henry Ascher.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".