Både vilda och tama fåglar kan sprida papegojsjukan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Både vilda och tama fåglar kan sprida papegojsjukan. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Utbrott av papegojsjuka i Västsverige

Papegojsjukan ökar i Västsverige, enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall
1:10 min

I Västra Götaland har flera personer blivit svårt sjuka i så kallad papegojsjuka. De smittade har varit i nära kontakt med fåglar, enligt biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

- Huvudorsaken har med all sannolikhet varit att man har rengjort fågelbord och på så sätt inandats damm som innehåller de här bakterierna, från fågelskiten, säger Leif Dotevall.

Papegojsjuka är en luftvägsinfektion som kan ge svår lunginflammation. Både vilda och tama fåglar kan sprida bakterien, och djuren måste inte själva vara sjuka bara för att vara smittbärare. De senaste veckorna har smittskyddet i Västra Götaland registrerat fem fall av sjukdomen på olika orter i Göteborg och södra Älvsborg.

- Vi har ungefär ett tiotal fall av papegojsjuka i Sverige varje år, åtminstone som är anmälda. Det är anmärkningsvärt att vi får en ansamling på ett litet område under några veckor av så här många fall.
- Men det viktiga är alla som har tänkt rengöra sina fågelbord gör det enligt alla konstens regler, det vill säga inte dammar eller sopar ut utan att man i stället använder såpvatten eller annat desificeringsmedel. Och skulle det vara en situation där damm kan uppstå ska man ha ett andningsskydd, säger biträdande smittskyddsläkaren i Västra Götaland, Leif Dotevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".