De tolv träden framför huvudentrén är fröplantor och visar stor naturlig variation. Foto: Mats Havström
De tolv träden framför huvudentrén är fröplantor och visar stor naturlig variation. Foto: Mats Havström

Botaniskas rönn vetenskapligt godkänd

Rönnarna finns att se vid Botaniskas entré
0:47 min

En koreansk rönn som Botaniska trädgårdens förre trädexpert Tord Nitzelius tog till Göteborg för nästan 40 år sedan har nu blivit internationellt erkänd som en egen rönnart, skild från andra rönnarter på jorden.

Rönnen som bara växer i vilt tillstånd på en korensk ö har via Göteborgs botaniska trädgård under åren spridits som fröer till många plantskolor och till olika botaniska trädgårdar även utanför Sveriges gränser.

Utanför entrén till Botaniska trädgården står sedan ett antal år tolv stycken rönnar som härstammar från de fröer som Tor Nitzelius samlade in i Korea 1976.

På höstarna så sprakar rönnarna i olika knallröda varianter. Rönnarna blir i odlad kultur cirka 15 meter höga. På Ullungön i Korea kan dom bli 20 meter höga.

Oftast är det så att det är först när en växt fått ett vetenskapligt artnamn som dess fulla internationella status uppnås. Så för Botaniska är det en stor fjäder i hatten att det var en av deras botanister som först upptäckte den här rönnens avvikande utseende.

Som rönnsort har rönnen tidigare i handeln gått under namnet "Dodongrönn". Men dess vetenskapliga artnamn är numera Sorbus ulleungensis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".